Vi minns 4-kronorsenheterna

Olje- och ädelmetallbranschen är stor och mäktig. Att förklara dess olika beståndsdelar skulle ta upp en hel blogg varför jag nöjer mig att då och då beröra vissa delar av mitt eget område.

Jag förädlar alltså oljeprodukter vid sidan av metallbusinessen. Metallpriset har varit konstant de senaste tjugo åren då vi leverantörer av aluminium enbart levererar 50-öresenheter. Oljeprodukterna är föredelade i 1- och 2-kronorsenheter då den smygsocialistiska regeringen tog bort 4-kronorsenheterna.

Dessa 4-kronorsenheter gjorde ett välbehövligt tillskott i branschekonomin, dock var deras betydelse inte särskilt omfattande eftersom fyndigheterna av 4-kronorsenheterna var sällsynta, mest kunde dylika fynd göras i villaförråd, men i parker och skogsdungar dominerade metallen precis som den gör nu.

Men visst minns man med saknad de blinkande siffrorna i förädlingsverkets räknare när man hade slagit hackan i en oljefyndighet bestående av enbart 4-kronorsenheter. När räknaren tickade fram 4:00, 8:00, 12:00, 16:00.... När hela ens  blodomlopp pulserar hjämt men hetsigt; 20:00, 24:00...  Kroppen matar mekansikt, hjärtat slår, hjärnans lagrade yrkeskunskap behåller lugnet samtidigt som livets nerv gör sig påmint; 28:00, 32:00, 36:00... Likt en oljeförädlingens Bo Holmström som med sakkunnigt lugn rapporterar från en krigshärd samtidigt som han vet att hans liv står på spel; 40:00, 44:00, 48:00... lugn och nerv, inget får gå fel; 52:00, 56:00... säcken töms, några kvar, 60:00, 64:00....

Ni förstår vilket spännande liv en oljemagnat kunde leva. Visserligen hände det inte ofta att man hittade fyndigheter som i exemplet ovan, men det hände, och när det väl hände, ja, kanske Diego Maradonas nervkick i matchen med Guds Hand är att jämföra.

Nu är dessa tider ett minne blott, tack vare den palmeinspirerade maffian som styr landet. Det spelar ingen roll vilken statsminister eller allians som styr landet, 4-kronorsenheterna är borta men  ingen nämner dem, ingen låtsas om något. Till och med Fredrik Reinfeldt tiger som muren.

Kommentarer
Postat av: Dwight

Jag förstår och känner igen ditt dilemma. 4-kronorsenheten är saknad av entreprenörer i förädlingsbranschen. Jag vet då jag har många affärspartners som har det som bisyssla.

Något som vi också minns med saknad är 2-kronorsenheterna i kristall, nu finns ju bara 60-öres kvar där men även den försvinner mer och mer. Det är i och för sig inte särskilt konstigt, det är mycket slit för liten utdelning.

2009-06-26 @ 01:48:07
URL: http://dwight.blogg.se/
Postat av: magnaten

Du har helt rätt i det du säger, dwight!



Jag höll själv på med glas och kristall en gång i tiden när 2-kronorsenheterna fanns kvar.



Sverige är ju ett framstående land inom glaskonsten och det kan vi vara stolta över. Dock begriper dessa "konstnärer" sig inte på kvalitet. Var på åttiotalet på resande fot och besökte både Kostaboda och Orrefors och presenterade dem ett fint kontrakt, jag hade med mig prover på både 2-kronors- och 60-öresenheter som jag erbjöd dem för endast det dubbla priset, men dessa självutnämnda glaskungar hånade och förolämpade mig å det grövsta. Jag blev bitter och överlämnade glasindustrin åt dess öde, och se, idag finns endast 60-öresalternativet kvar. Tro mig, hade jag fortsatt att styra branschen hade vi idag haft både 2-och 5-kronorsenheter inom glasindustrin.



Tycker synd om landet men skrattar för mig själv åt dessa amatörer. Tänker för övrigt aldrig mer sätta min fot i Rejmyre heller.



2009-06-27 @ 13:48:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0